Acest site foloseste \"cookies\" pentru a va imbunatati si personaliza experienta de navigare. Acest lucru presupune inclusiv salvarea istoricului de navigare in calculatorul dumneavoastra. Puteti oricand renunta sau reseta cookies, din setarile browserului dvs.
Prin continuarea navigarii, va dati acordul pentru folosirea \"cookies\". Pentru mai multe detalii, consultati "Politica de confidentialitate".

De ce să organizezi o degustare de vin la tine acasă?

Publicat 2019-10-15 21:41:28
Categorii De veghe in...vita de vie , Odiseea vinului

De ce să organizezi o degustare de vin la tine acasă?

Imaginează-ți cum ar fi o seară în care colegii tăi de birou s-ar întâlni cu prietenii tăi cei mai buni și cu verișorii preferați. La tine acasă, o degustare de vinuri poartă amprenta personalităților invitaților tăi.

Pentru a-i surprinde plăcut organizarea unei degustări ca la carte este o idee perfectă.

Te încurajăm să-i implici pe fiecare dintre ei în procesul organizatoric așa încât experiența să fie de neuitat și să ai în vedere ordinea recomandată de oenologi:

  • vinurile albe înaintea vinurilor roșii
  • vinurile roșii înaintea vinurilor dulci
  • vinurile seci înaintea vinurilor dulci
  • vinurile tinere înaintea celor învechite

Dupa ce torni vinul în pahar, lent, cu paharul ușor înclinat, astfel încât să umpli o treime din capacitatea acestuia, îndreaptă paharul spre o sursă de lumină sau pe un fundal alb și ține-l ușor înclinat, pentru a evalua culoarea și claritatea acestuia. Paharul se prinde de picior, între degetul mare și arătător, și niciodată de cupă, întrucât căldura degajată de mâini va altera nu doar temperatura, ci și gustul.

În această etapa pot fi observate și apreciate culoarea, fluiditatea, transparența și meniscul (în contact cu paharul, vinul formează o linie).

Vinurile roșii au o gamă variată de culori de la roșu-purpuriu, roșu-cafeniu, roșu-franc, violaceu, roșu-albăstrui, roșu-brun. La început, un vin roșu tânăr are o culoare roșu intens cu nuanțe violaceu-albăstrui. În timp, culoarea trece către roșu rubiniu, pentru ca la bătrânețe să treacă spre cărămiziu.

Vinurile albe se învârt în plaja de culori alb-verzui, alb-gălbui, galben-auriu sau galben-pai. Odată cu vârsta, vinurile albe devin mai închise la culoare. Vinurile rose pot prinde nuanțe de roz-pal, roz intens, roz-zmeuriu, roz-franc și trandafiriu.

Dacă vinul este întunecat sau tulbure, vinul nu este de calitate.

Se rotește ușor paharul în mână sau pe masă, cu ajutorul suportului piciorului. Această mișcare are rolul  de a elibera aromele din vin. O agitare mai lungă permite eliberarea unei cantități mai mari de arome.

Aprecierea mirosului vinului se poate face prin două metode: cu și fără agitare. Examinarea vinului fără agitare presupune inspirarea intensă din pahar, imediat după examinarea vizuală.

Pentru a mirosi corect vinul, apropie nasul cât mai mult de pahar și inspiră adânc pe nas. Apoi, expiră pe gură. Vinul tânăr se va prezenta cu arome florale, arome de fructe, miros de pâine proaspătă, de fân proaspăt cosit, în timp ce un vin învechit va avea aromă de nuci, migdale sau iod.

Pentru că mirosul este simțul care obosește cel mai repede, se recomandă o pauză de minimum 10 secunde între două examinări, astfel încât aromele să poată fi simțite cât mai bine.

Există patru gusturi de bază ale vinului, din combinațiile cărora reies cele mai inedite arome: dulce, acru, sărat și amar. După ce se ia o cantitate potrivită de vin în gură, acesta se plimbă în întreaga cavitate bucală pentru a simți fluiditatea, catifelarea și onctuozitatea. Se evaluează intensitatea și calitatea gustului, armonia componentelor, catifelarea, tăria alcoolică, aciditatea, dulceața, astringența, extractivitatea.

Referitor la durata menținerii vinului în gură, un minimum de 4-5 secunde și maximum 10-12 secunde sunt perfecte. La final, vinul se elimină din gură, iar dacă toți pașii de mai sus au fost îndepliniți, senzațiile gusto-olfactive se mai mențin o perioadă, ceea ce împarte vinurile în alte trei categorii: vinuri scurte (4 secunde), vinuri de lungime medie (5-8 secunde) și vinuri lungi (peste 9 secunde).

Fiecare soi de vin are un pahar potrivit pentru degustare, dar și pentru consum. Deschiderea cupei și capacitatea acesteia fac diferența între degustarea unui vin alb și a unuia roșu.

  •         paharele de vin roșu: au o cupă mare, cu gura largă, și picior înalt. În cazul vinurilor burgunde, de exemplu, cupa are o capacitate sporită, iar vinul vine în contact cu aerul pe o suprafață mai mare, ceea ce ajută la eliberarea aromelor intense ale vinului. Un vin de Bordeaux însă este servit într-un pahar cu picior mai lung și o cupă cu deschidere mai mică.
  •         paharele de vin alb sau roze: mai sunt numite și pahare tip lalea, datorită formei pe care o au. Dimensiunea este mai mică decât în cazul paharelor pentru vin roșu, pentru că vinurile albe sunt destinate servirii la o temperatura mai mică și nu trebuie să se încălzească în pahar. 
  •         paharele pentru vinuri spumante: sunt aproape întotdeauna de aceeași formă: cilindrice și cu o cupă îngustă, pentru a nu permite dioxidului de carbon să se risipească prea repede.
  •         paharele pentru vinuri licoroase sau fortificate sunt de dimensiuni mai mici față de celelalte tipuri de pahare, asta și pentru că vinurile din această categorie sunt mai dulci și au un conținut mai ridicat de alcool.

Prezența decantorului este mai mult decât necesară. Acesta este un recipient din sticlă similar cu o carafa, care are rolul de aerare a vinului din sticlă înainte de servirea acestuia și, evident, de stimulare a depunerilor de reziduuri care se regăsesc de obicei în vin: tanini, resturi minuscule rămase în urma procesului de producție a vinului. Este utilizat cu precădere în cazul vinurilor roșii tinere și al vinurilor roșii vechi.

Alte accesorii care nu trebuie să lipsească de la o degustare, deși ele influențează prea puțin aromele și gustul unui vin bun, ar fi:

  •         dop special din inox - se folosește pentru a acoperi sticla deja desfăcută și are rolul de a pastra aromele vinului;
  •         tirbușon - nu te mulțumi cu orice tirbușon ieftin, alege unul profesionist, care se poate fixa ușor pe sticlă și care nu fărâmițeaza dopul de plută;
  •         frapiera - recipientul din metal sau din sticlă în care se răcește sticla de vin până la temperatura potrivită;
  •         termometrul pentru vin - îți va permite să alegi temperatura optimă pentru fiecare soi de vin;
  •         recipiente pentru cei care nu vor să înghită vinul (scuipătoare)
  •         cartonaşe cu descrierile vinurilor şi detalii despre producător
  •         hârtie şi pix pentru a vă aminti ce va plăcut, ce nu și ce arome ați descoperit în acel vin
  •         câteva gustări simple (grisine, covigei, fructe uscate, nuci, struguri)
  •         pungi de hârtie care să acopere sticlele de vin, în cazul în care vreți ca degustarea să fie în blind, adică pe nevăzute

Degustarea de vinuri merge dincolo de contactul cu simţurile și este o artă supusă subiectivismului.

Vă așteptăm în librărie să alegeți toate ingredientele.

Distribuie acest continut

Adaugă un comentariu

 (cu http://)

Cele mai cumpărate

librariadevinuri