Acest site foloseste "cookies" pentru a va imbunatati si personaliza experienta de navigare. Acest lucru presupune inclusiv salvarea istoricului de navigare in calculatorul dumneavoastra. Puteti oricand renunta sau reseta cookies, din setarile browserului dvs.
Prin continuarea navigarii, va dati acordul pentru folosirea "cookies". Pentru mai multe detalii, consultati "Politica de confidentialitate".

Când să-ţi faci vinul de casă

Publicat : 2019-10-04 21:20:27
Categorii : De veghe in...vita de vie , Ocolul pământului în 80 de vinuri , Odiseea vinului

Când să-ţi faci vinul de casă.

Măsuratorile pentru culesul viilor încep de la 15 iulie şi se repetă în medie din 5 în 5 zile, până când se stabileşte momentul oportun pentru a obţine apoi un vin dulce sau unul sec.

Culesul viei începe în mod tradiţional pe 14 septembrie, în zorii zilei, de Ostrovul Viilor, şi nu se întinde târziu în toamnă, poate doar pentru anumite soiuri ce pârguiesc mai greu, îndeosebi cele roşii.

Este important ca strugurele potrivit să se culeagă la momentul potrivit, altfel vinul se dovedeşte a fi acru (dacă strugurii au fost recoltaţi prematur) sau mai puţin decât se estima (dacă boabele deja se stafidiseră). Dar chiar şi aşa, aceştia trebuie să fie depozitaţi în lădiţe care să le asigure o bună ventilaţie, la o temperatură scăzută (dar nu mai mică de 0 grade) şi la o umiditate care să nu depăşească 90%. Altfel, boabele se vor altera prematur.  

Procesul de fermentație este o etapă esențială în cadrul tehnologiilor de obținere a vinurilor de casă, de aceea este important să îi acordați atenția necesară.

În cadrul fermentației, drojdiile consumă zahărul din must și îl transformă în alcool etilic și dioxid de carbon. Pentru această etapă este bine de știut că drojdiile din must au nevoie de temperaturi optime pentru a se putea multiplica într-un anumit interval de timp.

Pentru a obține un vin de calitate superioară, cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni, adică 14-21 de zile.

Un vin bun înseamnă o concentraţie alcoolică, după fermentaţie, de măcar 10,5 grade. Spre exemplu, un vin de 12 grade nu va face niciodată floare, deoarece bacteria responsabilă nu poate trăi într-o astfel de concentraţie alcoolică, iar  strugurii trebuie să fi copţi foarte bine, dulci.

La cules, este recomandat să folosiţi coşuri de nuiele, nu găleţi din fier şi să curăţaţi bine strugurii de frunze, resturi vegetale, de mucegai şi insecte.

Strugurii culeşi nu trebuie să stea mai mult de opt ore înainte de a fi zdrobiţi. În cazul în care este foarte cald şi depozitatea este în saci din plastic, timpul de aşteptare trebuie redus la maximum patru ore. Mustul se trage din tescovină imediat sau cel mult în 48 de ore.

Nu folosiţi filtre din metal şi nu uitaţi că toate uneltele folosite la tragerea vinului (primul pritoc) trebuie să fie foarte curate. Unii specialişti recomandă ca mustul să fie lăsat 8-10 ore la limpezit, la răcoare, înainte de a fi pus la fermentat.

Nu uitaţi să puneţi o aerisire butoiului în care aţi pus mustul, căci nu-i deloc bine să intre aer în butoi în timpul fermentării. Butoiul trebuie ţinut într-o încăpere bine aerisită pentru a evita accidentele legate de emisia abundentă de dioxid de carbon.

Sticlele îmbuteliate se aşează pe rafturi în poziţie orizontală după ce v-aţi asigurat că dopurile ermetice sunt bine înfiletate.

Câţiva paşi prin librărie îţi vor da ocazia să completezi accesoriile necesare pentru producerea, transportul şi păstrarea vinului făcut în casă. Nu uitați să folosiți paharele potrivite pentru vin pentru ca altfel, gustul vinului va fi alterat din start.

Articole similare

Distribuiți acest conținut

Adauga un comentariu

 (cu http://)