Acest site foloseste "cookies" pentru a va imbunatati si personaliza experienta de navigare. Acest lucru presupune inclusiv salvarea istoricului de navigare in calculatorul dumneavoastra. Puteti oricand renunta sau reseta cookies, din setarile browserului dvs.
Prin continuarea navigarii, va dati acordul pentru folosirea "cookies". Pentru mai multe detalii, consultati "Politica de confidentialitate".

Cum sa alegi paharul pentru vin?

Publicat : 2019-11-10 11:41:58
Categorii : Odiseea vinului

De ce este importantă forma paharului pentru vin?

 

Fie că era un corn de bour sau un pocal de argint, rolul vasului în care se servea vinul era de a ţine lichidul. Evoluţia a impus ca lichidul din pahar, în cazul nostru vinul, să necesite nu numai păstrarea cantitativă în vasul respective, ci și exprimarea calitativă a acestuia.

Pe măsură ce designul paharelor a evoluat, iubitorii de vin au început să se bucure din ce în ce mai mult de băuturile lor preferate. E firesc să se întâmple așa, pentru că numai paharul potrivit pune în valoare calitățile băuturii și îi evidențiază aroma.

Același model de pahar nu este potrivit pentru mai multe feluri de vin, deoarece buchetul, gustul și aroma sunt afectate de forma acestuia.

Un pahar de vin îndeplinește câteva funcții foarte importante:

• eliberează aromele (o suprafață mai mare favorizează eliberarea aromelor în timpul savurării vinului)

• colectează arome (vinurile albe au în mod obișnuit boluri mici pentru a colecta aroma și pentru a-și menține temperature)

Gustul și experiența întreagă sunt net superioare când vinul este băut dintr-un pahar conceput pentru tipul și soiul lui.

Degustatul începe cu ochiul, pentru că omul se uită instinctiv la ce bea. De aceea, vinul trebuie băut din pahare transparente. Alege pahare din sticlă clară și evită materialele colorate, paharele cu diverse modele și aplicații sau cele mate. Culoarea, nuanțele subtile și limpezimea sunt particularități importante ale unui vin și, cu siguranță, nu-ți dorești ca ele sa fie afectate de aspectul paharului.

Paharele pentru vin roșu au cupa mai rotundă și amplă pentru că astfel vinul poate să respire mai bine și să elibereze arome complexe. În pahar se toarnă vin până în zona în care diametrul cupei este cel mai mare. Are o înălțime de peste 20 de cm și o capacitate de circa 500 de ml.

Paharele de vin alb au picior, forma de lalea, cu gâtul îngust și cu o cupă mai puțin amplă decât cea a paharelor pentru vin roșu. Dimensiunea este mai mică decât în cazul paharelor pentru vin roșu, pentru că vinurile albe sunt destinate servirii la o temperatură mai mică și nu trebuie să se încălzescă în pahar. Înălțimea lor este de peste 20 de cm, capacitatea de circa 350 de ml și trebuie neaparat ținute de picior pentru a nu se încălzi vinul.

Paharele pentru șampanie sunt înguste, piciorul este mai puțin înalt decat în cazul celorlalte pahare, deoarece compensează înălțimea în cupă și mențin efervescența băuturii. Li se mai spune și pahare tip flute. Au în general o capacitate de circa 200-220 de mililitri.

Există şi pahare speciale de vin fără picior, destinate condiţiilor neprielnice de servire, de exemplu atunci când suntem pe mare şi este pus în pericol echilibrul paharelor, dar și pahare care pot fi înfipte în pământ atunci când vrem să luăm cu noi vinul preferat, la picnic.

Oricare ar fi vinul preferat, își merită paharul special. Poftește în librărie și alege setul potrivit:

-        Dacă preferi vinurile albe mai tinere, îți recomandăm un set de pahare pentru vin cu gura puțin mai largă. Astfel, vinul va fi direcționat pe vârful și în lateralele limbii, iar dulceața va fi resimțită mai puternic. În cazul în care preferi vinurile mai vechi, atunci trebuie să alegi un set de pahare pentru vin mai înalte, cu o cupa mai dreaptă, pentru ca aromele sa fie distribuite în spatele cavității bucale și să fie resimțit gustul puternic.

-        Un tip specific de pahare pentru vinul rosu este reprezentat de paharul bordeaux, care este mai înalt decât un pahar obișnuit pentru vin roșu, însă cupa nu este la fel de mare. Acest pahar este folosit pentru soiuri mai puternice de vin roșu, cum sunt Cabernet și Merlot. Un alt tip de pahare pentru vinul roșu este reprezentat de paharul burgundy, folosit pentru soiuri mai slabe de vin, asa cum este Pinot Noir.

-        Paharele cu forma ușor evazată sunt potrivite pentru vinurile rose tinere, pe când cele cu forma alungită sunt recomandate pentru vinurile mai mature. Cupa paharelor rose pentru vin matur este scurtă și rotunjită la baza, asemanatoare cu cea a paharelor pentru vin roșu.

-        Un set de pahare pentru vin-desert sau pentru vin fortificat trebuie să aibă în componența sa pahare mai mici, astfel încât vinul să fie direcționat în spatele cavității bucale, având în vedere gustul puternic pe care îl are. Vinurile-desert și cele fortificate au în general o concentrație mai mare de alcool, acesta fiind încă un motiv în plus pentru care setul trebuie să conțina pahare de dimensiuni mai mici, deoarece și cantitatea consumată va fi mai mică.

-        Vinul spumant se referă atât la șampanie, cât și la vinurile aperitiv, cum este Prosecco. Setul de pahare pentru vin spumant trebuie să conțină pahare care au o cupă cu lateralele drepte sau doar ușor curbate. De asemenea, cupa trebuie să fie înaltă și îngustă pentru ca vinul spumant să își mențină efervescența și aroma un timp cât mai îndelungat. Piciorul paharului de șampanie trebuie să fie suficient de înalt, pentru a împiedica atingerea cupei de către mână.

La fel de importante pentru a pune în valoare buchetul vinurilor rosii sunt și decanterele și aeratoarele. Dar, despre utilitatea lor și tipurile pe care le puteți găsi pe piață, vorbim într-un alt articol.

 

Articole similare

Distribuiți acest conținut

Adauga un comentariu

 (cu http://)