Acest site foloseste "cookies" pentru a va imbunatati si personaliza experienta de navigare. Acest lucru presupune inclusiv salvarea istoricului de navigare in calculatorul dumneavoastra. Puteti oricand renunta sau reseta cookies, din setarile browserului dvs.
Prin continuarea navigarii, va dati acordul pentru folosirea "cookies". Pentru mai multe detalii, consultati "Politica de confidentialitate".

Crama Prince Stirbey – vinul moștenit

Publicat : 2019-11-07 16:05:56
Categorii : De veghe in...vita de vie , Odiseea vinului

Crama Prince Stirbey – vinul moștenit

 

Ținutul Olteniei, un tărâm renumit pentru podgoriile de viță de vie și pentru conacele vechi, adaugă cu siguranță pe lista vinurilor preferate și crama Price Stirbey.

Familia princiara Stirbey, apare prima oară în documente din secolul XV, de origine din Valahia, aceasta și-a pus amprenta pe dezvoltarea politică și economică a țării prin mai multe generații.

Domnitorul Barbu Stirbey (1799-1869) preia domnia în Țara Românească după revoluția din 1848, într-o perioadă dificilă, căutând relații politice echidistante între Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar și Rusia, pregătind astfel crearea unui stat independent. Familia princiară Știrbey a contribuit prin multe generații la istoria națiunii române, numele de Știrbey dobândind astfel o reputație excelentă.

Prințesa Maria Stirbey, fiica ceea mai mare a Prințului Barbu Al. Stirbey moștenea în 1946 domeniile viticole din Drăgășani. După naționalizarea din 1949 domeniul Stirbey de pe dealul Olt a fost preluat de IAS Drăgășani. În 2001 viile și crama au fost restituite moștenitorilor.

Baroana Ileana Kripp, nepoata Prințesei Stirbey, împreuna cu soțul ei a renovat viile și a redotat crama cu tehnologia modernă. Decizia de a se focusa pe vinuri din soiuri autohtone de struguri și-a găsit rădăcina în istoria familiei, oglindind ideea Prințului Barbu Știrbey, străbunicul Ilenei, de a promova soiuri „indigene“ acum peste 100 de ani, pentru a salva patrimoniul viticol românesc.

Astfel, au hotărât să păstreze soiurile autohtone și să mai planteze și alte soiuri de origine din Drăgășani: Novac și Negru de Drăgășani. Succesul pe care l-au avut din start vinurile din soiuri autohtone a confirmat faptul că decizia a fost bună.

Podgoria Drăgășani face parte din regiunea viticolă a dealurilor Olteniei și Munteniei, fiind cea mai veche podgorie a Olteniei. Aceasta ocupă un spațiu relativ restrâns, cu o lungime de doar 65 km, de-a lungul râului Olt. La nord și sud este marginită de Subcarpații Getici și de Câmpia Română. Relieful constă într-un complex de coline și dealuri înguste, cu altitudini cuprinse între 200 m și 500 m. Climatul este temperat continental.

Solul lutos, cu straturi de nisip în unele zone și cu argilă la adâncime, este plantat pe terase din cauza pantei de peste 20%. Expunerea vestică asigură o insolație ridicată, potrivită soiului de Merlot. Terasele de Sauvignon Blanc de la baza pantei sunt mai ferite de căldura verii.

Crama de vinificație a domeniului Stirbey în dimensiunea sa actuală, a fost concepută de Prințul Barbu Alexandru Stirbey la începutul secolului XX, pentru prelucrarea strugurilor dintr-o suprafață de aprox. 20 hectare de vie. A fost redotată după criteriile moderne de vinificație: cisterne din inox, folosite în primele faze ale vinificației, de fermentare și limpezire, butoaie de stejar de diferite dimensiuni, pentru maturarea vinurilor roșii, o presă pneumatică, care prin presiuni reduse evită distrugerea moleculelor de arome naturale din struguri, și o linie de îmbuteliere modernă care garantează ambalarea vinului în sticle în condiții sterile.

Astăzi domeniile Stirbey sunt alcătuite din via Stirbey (Sauvignon Blanc și Merlot), via Bibescu (Cabernet Sauvingnon, Novac și Negru de Drăgășani) via Bengescu (Crâmpoșie selecționată), via Tiberie (Tămâioasă Românească, Fetească Regală și Crâmpoșie selecționată).

Prince Stirbey, cu o poveste şi o semnificaţie aparte, reflectă perfect vinul care-i poartă numele. Baronii Kripp, împreună cu o echipa extraordinară de oameni, în frunte cu Raluca şi Oliver Bauer, au reuşit să inspire producători şi crame din toata ţara, dar mai ales pe cei care le-au degustat vinurile.

Sunteți invitați așadar, în librărie, să alegeți după pofta inimii.

Articole similare

Distribuiți acest conținut

Adauga un comentariu

 (cu http://)